Hoe ondersteun je een ander (en verlies je jezelf niet)?
Je ziet het dagelijks voor je ogen gebeuren. Een partner die zijn zorgen probeert te vergeten door te veel en te vaak te drinken. Een zoon die dagelijks drugs gebruikt. Je probeert van alles, niks helpt. De verslaving is slopend, ook voor familie en naasten.
Heb je een partner, kind, broer, zus of ouder met een verslaving? Als familielid of partner wil je niets liever dan dat hij of zij zich laat behandelen. Of voorkomen dat incidenteel gedrag of gebruik overgaat in een echte verslaving. Maar hoe doe je dat, zonder jezelf uit het oog te verliezen? Vincent Verslavingszorg heeft behalve aandacht voor de cliënt, ook oog voor de mensen om hem of haar heen. We bieden jou de ondersteuning die je nodig hebt om er voor de ander te kunnen zijn.
Tips voor ondersteuning van een verslaafde
1. Stel duidelijke regels
Maak samen heldere afspraken over hoe veel iemand drinkt of blowt. Vooral bij mensen die nog niet heel erg verslaafd zijn kan dit helpen.
2. Ga het gesprek aan
Zwijg het onderwerp niet dood, maar maak het bespreekbaar. Maar: zonder oordeel. Waarom heeft iemand drank of drugs nodig? Hoe voelt het als iemand het niet zou doen? En wat doet het met jou? Een goed gesprek leidt tot meer wederzijds begrip en inzicht wat je van elkaar nodig hebt.
3. Kijk verder dan de verslaving
Hoe verslaafd iemand ook is, diegene is nog steeds de persoon van wie je houdt. Probeer de goede kanten te blijven zien en blijf leuke dingen met elkaar doen. Ook met eventueel andere gezinsleden, vrienden of vriendinnen. Voorkom dat alles alleen nog maar om de verslaving draait.
4. Blijf samen doelen stellen
Een doel biedt perspectief. Kies voor kleine, haalbare stappen. Oriënteer je bijvoorbeeld samen op een behandeling, ga samen naar de huisarts.
5. Zorg goed voor jezelf
Alleen als je ook goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgen.
Hoe Vincent Verslavingszorg jou helpt
Als familielid of mantelzorger van iemand met een verslaving of psychische problemen kun je overbelast raken door de zorg(en) voor je naaste. Het kan zijn dat de omgang moeilijk verloopt of dat je je machteloos voelt. We kunnen je dan op een aantal verschillende manieren helpen. Wil je meer informatie of wil je je ergens voor aanmelden? Bel dan met ons preventieteam (06 - 53 87 40 35) of mail naar preventie@vvgi.nl.
-
Cursussen
Psychiatrie en/of verslaving in de familie: Het doel is voorkomen dat je overbelast raakt door de zorg(en) voor (of over) je naaste. Jouw eigen vragen en behoeften staan centraal. Informatie, tips, oefenen van vaardigheden en steun van anderen kunnen helpen om meer rust en grip te krijgen.
Training Interactievaardigheden 'De Mat': Veel naasten vragen zich vaak af wat ze wel of niet met hun zieke familielid kunnen bespreken en wat ze van de hulpverlening kunnen verwachten. Maar ook hoe ze zichzelf staande kunnen houden. Voor deze mensen is 'De Mat' ontwikkeld.
-
Familiespreekuur
Je kunt als partner, familielid of naaste bij het spreekuur terecht voor ondersteuning, praktische adviezen en informatie. Lees hier meer over het spreekuur.
Tijdens de behandeling
Steun vanuit de omgeving is enorm belangrijk voor het overwinnen van een verslaving. Daarom betrekken we je nauw bij de behandeling, van de intake tot de nazorg. Zo ben je direct betrokken. Bovendien kunnen we je dan ook beter helpen met wat jij nodig hebt.